Introduktion

1925-34
Resor i Europa


1935-38
I Jugoslavien


1939-45
Krigsåren


1945-68
I Sverige


Kontakt

© Olaf Jordan

Olaf Jordan hade tillbringat många skolferier vid sina föräldrars villa utanför Dubrovnik. 1935 byggde han sig ett eget litet hus där med ateljé, och han och Helfrid tänkte sig en framtid i Dalmatien med sin familj. Han reste runt i Jugoslavien med många porträttuppdrag, däribland ett av Jugoslaviens unge kung Peter. Han hade utställningar i bl. a. Sarajevo, Belgrad och Cetinje i Montenegro och även i Prag. Ett urval av dessa porträtt hade redan provtryckts på ett förlag i Prag för att ges ut i bokform, men kriget kom emellan och alla original har gått förlorade.

1938 införlivades Böhmen/Sudetlandet med Tyska riket. Olaf som hade fötts som österrikare och 1918 blivit tjeckisk medborgare blev nu under sin frånvaro automatiskt tysk. Han och Helfrid måste återvända till Decin/Tetschen, och föga anade de när de lämnade sitt hem i Dalmatien med sin lilla dotter att de aldrig skulle få återvända dit.

De bilder som visas här är från det fåtal foton och reproduktioner som vänner kunde skicka till Olaf i Sverige efter kriget.

En mapp med provtryck av femton porträtt som kom tillrätta efter kriget donerades år 2012 till Etnografiska Museet i Dubrovnik.

Våren 2016 kunde verk från denna period visas på Etnografiska Museet i Dubrovnik på en utställning kallad "Olaf Jordan - Faces of the Balkans".